ככלל, מעסיק שהעמיד לרשות העובד רכב צמוד, נדרש לזקוף לעובד הכנסה בהתאם לשווי שנקבע בתקנות מס הכנסה (שווי השימוש ברכב), התשמ"ז–1987. על כן, מעסיק שהעמיד לרשות עובד רכב צמוד נדרש לחייב את שכרו של העובד בשווי השימוש על פי התקנות (להלן: שווי שימוש ברכב). גם כאשר הרכב היה ברשות העובד רק בחלק מהחודש הרי שיש לזקוף שווי רכב מלא. החריג לכלל הנ"ל, מצב שבו אינם מתקיימים יחסי עובד – מעסיק במהלך חודש קלנדרי מלא, כלומר בעת תחילת עבודה או בעת סיומה (פרישה, התפטרות, פיטורין וכדומה) במצב זה ייזקף שווי רכב באופן יחסי לימי ההעסקה במהלך החודש.
יוזכר כי, במהלך תקופת מגפת קורונה, כאשר לא מעט עובדים שכירים הוצאו ל-חל"ת, רשות המסים אפשרה ביצוע שווי יחסי, גם במקרה של יציאה ל-חל"ת קורונה באמצע החודש (פורסם בדף מידע של מלם שכר לחודש אפריל 2020).
לנוכח המצב הביטחוני עקב מלחמת "חרבות ברזל" ולאור פניות רבות בעניין חיוב שווי שימוש ברכב הצמוד לעובדים המגויסים למילואים בצו 8 ולעובדים שיצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת), ביום 2.11.2023 פרסמה רשות המסים בישראל לציבור המעסיקים, המייצגים והעובדים הנחיות מיוחדות בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" לגבי זקיפת שווי שימוש ברכב כהכנסה, כדלקמן:
- לאור המצב הביטחוני המיוחד בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" עובדים רבים גויסו למילואים בצו 8 ועובדים רבים הוצאו לחל"ת לתקופה שאינה ידועה, ולכן הוחלט להקל ולקבוע כי עובדים אלו שהחזירו למעסיק את הרכב שהוצמד להם, ייזקף להכנסתם שווי שימוש ברכב באופן יחסי לימים בחודש בהם הרכב היה ברשותם (להלן: שווי יחסי). שווי יחסי יחושב גם בעת החזרת הרכב לרשותו של העובד.
- במטרה להקל, באשר לעובדים שגויסו למילואים בצו 8, יכול המעסיק לוודא מול העובד או מי מטעמו את החזרת הרכב לרשות המעסיק, לרבות השארתו בשטח.
- בשל הנסיבות הביטחוניות המיוחדות, הודעה מהעובד או מי מטעמו באשר להחזרת הרכב/אי העמדת הרכב לרשותו או למי מטעמו בתקופה זו, יכולה להיעשות גם בדיעבד ולכל המאוחר, עד 7 ימי עבודה לאחר סיום תקופת שירות המילואים.
יודגש כי, מערכות השכר של מלם שכר ערוכות לביצוע חישוב שווי יחסי בהתאם להנחיה הנ"ל. מעסיקים המעוניינים להפעיל את חישוב השווי היחסי מתבקשים לתאם זאת מול מנהלי הלקוחות שלהם במלם שכר.