02-6700500 שלוחה 1

זקיפת שווי שימוש ברכב כהכנסה – הנחיות מיוחדות בתקופת מלחמת "חרבות ברזל"

ככלל, מעסיק שהעמיד לרשות העובד רכב צמוד, נדרש לזקוף לעובד הכנסה בהתאם לשווי שנקבע בתקנות מס הכנסה (שווי השימוש ברכב), התשמ"ז–1987. על כן, מעסיק שהעמיד לרשות עובד רכב צמוד נדרש לחייב את שכרו של העובד בשווי השימוש על פי התקנות (להלן: שווי שימוש ברכב). גם כאשר הרכב היה ברשות העובד רק בחלק מהחודש הרי שיש לזקוף שווי רכב מלא. החריג לכלל הנ"ל, מצב שבו אינם מתקיימים יחסי עובד – מעסיק במהלך חודש קלנדרי מלא, כלומר בעת תחילת עבודה או בעת סיומה (פרישה, התפטרות, פיטורין וכדומה) במצב זה ייזקף שווי רכב באופן יחסי לימי ההעסקה במהלך החודש.

יוזכר כי, במהלך תקופת מגפת קורונה, כאשר לא מעט עובדים שכירים הוצאו ל-חל"ת, רשות המסים אפשרה ביצוע שווי יחסי, גם במקרה של יציאה ל-חל"ת קורונה באמצע החודש (פורסם בדף מידע של מלם שכר לחודש אפריל 2020).

לנוכח המצב הביטחוני עקב מלחמת "חרבות ברזל" ולאור פניות רבות בעניין חיוב שווי שימוש ברכב הצמוד לעובדים המגויסים למילואים בצו 8 ולעובדים שיצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת), ביום 2.11.2023 פרסמה רשות המסים בישראל לציבור המעסיקים, המייצגים והעובדים הנחיות מיוחדות בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" לגבי זקיפת שווי שימוש ברכב כהכנסה, כדלקמן:

  • לאור המצב הביטחוני המיוחד בתקופת מלחמת "חרבות ברזל" עובדים רבים גויסו למילואים בצו 8 ועובדים רבים הוצאו לחל"ת לתקופה שאינה ידועה, ולכן הוחלט להקל ולקבוע כי עובדים אלו שהחזירו למעסיק את הרכב שהוצמד להם, ייזקף להכנסתם שווי שימוש ברכב באופן יחסי לימים בחודש בהם הרכב היה ברשותם (להלן: שווי יחסי). שווי יחסי יחושב גם בעת החזרת הרכב לרשותו של העובד.
  • במטרה להקל, באשר לעובדים שגויסו למילואים בצו 8, יכול המעסיק לוודא מול העובד או מי מטעמו את החזרת הרכב לרשות המעסיק, לרבות השארתו בשטח.
  • בשל הנסיבות הביטחוניות המיוחדות, הודעה מהעובד או מי מטעמו באשר להחזרת הרכב/אי העמדת הרכב לרשותו או למי מטעמו בתקופה זו, יכולה להיעשות גם בדיעבד ולכל המאוחר, עד 7 ימי עבודה לאחר סיום תקופת שירות המילואים.

יודגש כי, מערכות השכר של מלם שכר ערוכות לביצוע חישוב שווי יחסי בהתאם להנחיה הנ"ל. מעסיקים המעוניינים להפעיל את חישוב השווי היחסי מתבקשים לתאם זאת מול מנהלי הלקוחות שלהם במלם שכר.

ביום 8.2.2022 פורסם ברשומות חוק סיוע לשדרות וליישובי הנגב המערבי (הוראת שעה)(תיקון מס'7), התשפ"ב-2022, המאריך את הטבת המס לתושבי שדרות ויישובי הנגב המערבי בארבע שנים נוספות (עד שנת 2025). בהמשך לכך, ביום 10.2.2022 פרסמה רשות המסים את ההנחיות ליישום ההטבה, לפיהן תוקף ההטבה הוא מתחילת שנת המס 2022 וחודש פברואר יכלול גם החזר רטרואקטיבי של הפרשים מחודש ינואר (בכפוף לזכאות).

ההטבה מעניקה זיכוי במס הכנסה בשיעור של 20% מההכנסה החייבת במס ועד לתקרה שנתית של 246,120 ₪ בשנת המס 2022. זכאים להטבה תושבי יישובים אשר בתיהם, כולם או חלקם, שוכנים במרחק של עד 7 ק"מ מגדר המערכת המקיפה את רצועת עזה (יישובי עוטף עזה), וכן יישובים ואזורים נוספים שמתקיימים בהם אותם השיקולים הביטחוניים שמתקיימים ביישובי עוטף עזה, בשל סמיכותם לגדר המערכת המקיפה את רצועת עזה. הישובים מבקיעים, ברור חייל ודורות נכללים ברשימת זו של ישובים מוטבים.

את ההטבה ניתן לקבל על ידי פנייה למעסיק והצגת אישור מהמועצה המקומית על מגורים בישוב מזכה. לוח הניכויים המשמש מעסיקים יעודכן בהתאם לשינויים בחוק. שכירים שעובדים אצל יותר ממעסיק אחד יכולים לקבל את ההטבה באמצעות תיאום מס במערכת המקוונת. תושבים בישובים מזכים שטרם ערכו תיאום מס לשנת 2022 מוזמנים לערוך אותם במערכת תיאומי המס המקוונת. כמו כן, רשות המיסים תתקן באופן יזום תיאומי מס שהופקו במהלך חודש ינואר, לפני אישור החוק. האישורים המתוקנים ישלחו בדואר וניתן יהיה להורידם באזור האישי באתר רשות המסים..

יצוין כי היות וכבר בחודש ינואר 2022 פרסמה רשות המסים בישראל על הכוונה להאריך את ההטבה, במערכות השכר של מלם שכר לא בוטלה ההטבה האמורה בשכר ינואר ובחודש פברואר בוצע עדכון תקרה בלבד בהתאם לשיעור עליית המדד.

תפריט נגישות

לקבלת הצעה, השאירו פרטים
ונציג שלנו יחזור אליכם

* שימו לב, אנו מטפלים אך ורק בפניות מלקוחות מלם שכר פלוס (נציגי יחידות שכר/ משאבי אנוש של מעסיקים).
איננו מטפלים בפניות מעובדים המשתמשים במערכות מלם שכר פלוס השונות.
במידה והנך עובד.ת, אנא פנה למעסיקך, והמנע.י מלהשאיר אצלנו פנייה.
* הפתרונות שלנו מותאמים לחברות מעל 50 עובדים