מתן הטבת מס בגין תושבות ביישוב מוטב – הבהרה והקלה

ביום 27.4.2026 פרסמה רשות המיסים בישראל הבהרה לרשויות המקומיות לעניין הנפקת אישורי תושב לצורך הטבת מס לפי סעיף 11 לפקודת מס הכנסה, כדלקמן:

  • סעיף 11 לפקודת מס הכנסה מקנה הטבות מס לתושבים שמרכז חייהם בישובים מוטבים כמפורט בסעיף. לצורך מימוש ההטבה, על התושב למלא טופס 1312, לצרף מסמכים מאמתים ולהגישם לרשות המקומית. לחילופין, רשות מקומית המעוניינת בכך, יכולה להפיק אישורי תושבות במהלך מרוכז בהתאם להנחיות רשות המיסים בישראל מיום 7.11.2017. לאחר קבלת האישור החתום מהרשות המקומית, על התושב לחתום על הצהרה בדבר תושבות בטופס 1312א' ולהגיש למעסיק למימוש ההטבה.
  • רשות המיסים מבקשת להדגיש כי על כל רשות מקומית המנפיקה אישורי תושבות, בין אם לאחר בקשת התושב ובין אם במהלך מרוכז, לבדוק ולמלא בשלמות את כל הפרטים המופיעים באישור התושבות כפי שמפורט בטופס 1312א' לרבות ציון תאריך תחילת תקופת התושבות ולציין באישור התושבות המונפק על ידה את כל התנאים הנדרשים המפורטים להלן:
  • קיים רישום כתושב היישוב במרשם התושבים.
  • תשלום ארנונה ביישוב.
  • קיים חשבון מים פעיל.
  • קיים רישום במחלקת החינוך ביישוב על כך שלפחות אחד מילדי המבקש/ת לומדים במוסד חינוכי (גן, בית ספר יסודי, חטיבת ביניים ו/או תיכון) ברשות המקומית. תנאי זה חל רק לגבי תושבים שיש להם ילדים בגילאים המתאימים.
  • יוזכר כי, אישור תושבות יונפק לשנת מס אחת.

בהמשך להבהרה הנ"ל ביום 27.4.2026 פרסמה רשות המיסים בישראל למעסיקים, מנכים אחרים ולשכות השירות על הקלה במתן הטבת מס בגין תושבות ביישוב מוטב, כדלקמן:

  • רשות המיסים בישראל מבקשת להזכיר את ההנחיות מיום 28.12.2020 המפרטות כיצד על המעסיקים לפעול למתן הטבת מס בגין תושבות ביישוב מוטב.
  • לאחרונה הובא לידיעת רשות המיסים בישראל, כי מספר רשויות מקומיות הנפיקו לתושביהם אישורי תושבות לא כפי שנדרש, ולכן במטרה לאפשר לרשויות המקומיות להיערך לצורך הנפקת אישורי תושבות כנדרש הוחלט לאפשר למעסיקים לפעול באחת מהדרכים המוצעות להלן:
  • לאשר את מתן הטבת המס בהתבסס על אישור התושבות כפי שיוצג (גם אם לא הונפק כנדרש) וזאת עד להגשת אישור תושבות תקין ולא יאוחר מיום 30.6.2026.
  • במידה ובאישור המקורי חסר אישור על חשבון מים פעיל בלבד, ניתן לקבל מתושבי הישובים המוטבים לא יאוחר מיום 30.6.2026, אישור חשבון מים פעיל המתייחס לשנת 2026 וזאת בנוסף לאישור התושבות שיוצג על ידם ובכך לאשר את מתן הטבת המס.
  • תושב שהגיש למעסיקו אישור תושבות לא תקין ולא מילא את חובותיו הנוספים מול מעסיקו עד ליום 30.6.2026, כלומר לא הציג חשבון מים פעיל לשנת 2026 או לא הציג אישור תושבות תקין – על המעסיק לשלול ממנו את הטבת המס שניתנה לו מכוח סעיף 11 לפקודת מס הכנסה רטרואקטיבית מיום 1.1.2026.
  • כמו כן, מתבקשים המעסיקים להביא לידיעת העובדים הרלוונטיים את תוכן ההנחיה הנ"ל.

ביום 8.2.2022 פורסם ברשומות חוק סיוע לשדרות וליישובי הנגב המערבי (הוראת שעה)(תיקון מס'7), התשפ"ב-2022, המאריך את הטבת המס לתושבי שדרות ויישובי הנגב המערבי בארבע שנים נוספות (עד שנת 2025). בהמשך לכך, ביום 10.2.2022 פרסמה רשות המסים את ההנחיות ליישום ההטבה, לפיהן תוקף ההטבה הוא מתחילת שנת המס 2022 וחודש פברואר יכלול גם החזר רטרואקטיבי של הפרשים מחודש ינואר (בכפוף לזכאות).

ההטבה מעניקה זיכוי במס הכנסה בשיעור של 20% מההכנסה החייבת במס ועד לתקרה שנתית של 246,120 ₪ בשנת המס 2022. זכאים להטבה תושבי יישובים אשר בתיהם, כולם או חלקם, שוכנים במרחק של עד 7 ק"מ מגדר המערכת המקיפה את רצועת עזה (יישובי עוטף עזה), וכן יישובים ואזורים נוספים שמתקיימים בהם אותם השיקולים הביטחוניים שמתקיימים ביישובי עוטף עזה, בשל סמיכותם לגדר המערכת המקיפה את רצועת עזה. הישובים מבקיעים, ברור חייל ודורות נכללים ברשימת זו של ישובים מוטבים.

את ההטבה ניתן לקבל על ידי פנייה למעסיק והצגת אישור מהמועצה המקומית על מגורים בישוב מזכה. לוח הניכויים המשמש מעסיקים יעודכן בהתאם לשינויים בחוק. שכירים שעובדים אצל יותר ממעסיק אחד יכולים לקבל את ההטבה באמצעות תיאום מס במערכת המקוונת. תושבים בישובים מזכים שטרם ערכו תיאום מס לשנת 2022 מוזמנים לערוך אותם במערכת תיאומי המס המקוונת. כמו כן, רשות המיסים תתקן באופן יזום תיאומי מס שהופקו במהלך חודש ינואר, לפני אישור החוק. האישורים המתוקנים ישלחו בדואר וניתן יהיה להורידם באזור האישי באתר רשות המסים..

יצוין כי היות וכבר בחודש ינואר 2022 פרסמה רשות המסים בישראל על הכוונה להאריך את ההטבה, במערכות השכר של מלם שכר לא בוטלה ההטבה האמורה בשכר ינואר ובחודש פברואר בוצע עדכון תקרה בלבד בהתאם לשיעור עליית המדד.

לקבלת הצעה, השאירו פרטים
ונציג שלנו יחזור אליכם